torsdag 23 maj 2013

Misstro och smygrasism...

För ett tag sedan stod det på aftonbladet om en liten 1-årig flicka som blivit misshandlad. Det är så hemskt att jag knappt orkar tänka på det. Många andra blev som jag mycket upprörda över den här nyheten och många skrev om nyheten på Facebook och i bloggar. Men så fick jag se en statusuppdatering på Facebook som en vän till mig hade "gillat". Tjejen skrev:

"Läser om misshandel av ett-åring och undrar FY FAN, vilka är svinen?!!! Därför tänkte jag dela med mig av uppgifterna om vilka svinen är..."

Därefter radar hon upp all information om den åtalade, personnummer, hemadress (!) och domen i detalj. Alla har rätt att reagera på sitt sätt när man nås av en sådan fruktansvärd nyhet, men jag kan inte på något sätt förstå VARFÖR vi behöver veta vem som står bakom rubrikerna. På vilket sätt hjälper det oss?

Nu var det också så att det var ett utländskt namn bakom just den här tidnings-rubriken och det gör mig så ledsen. Flera hade skrivit hotfulla kommentarer till statusuppdateringen och uttryckt rasistiska åsikter.

Om det hade stått "Kalle Jönsson" så hade de flesta tänkt att det var just den personen som totalt saknar empati, men jag tror inte så många hade tänkt att ALLA svenska män är svin. När det däremot dyker upp ett utländskt namn så tror jag att det spär på felaktiga fördomar som många har om just invandrare. Det är så lätt för människor att tänka "JAHA, det var en utländsk man som slog ett litet barn, ja det kunde man ju förstå!" och så tror folk att det här faktumet gäller alla människor med ett arabiskt namn, eller med svart hår eller att det gäller alla som bryter på svenska...

Att den lilla flickan har blivit misshandlad är fruktansvärt, och vi måste göra allt i vår makt för att förhindra att något liknande händer igen. Men att veta exakt vad personen heter som utfört dådet förstår jag inte nyttan i. I det här fallet ökar det bara misstron och smyg-rasismen i Sverige, tror jag, och det är något som så många svenska medborgare med utländskt ursprung får kämpa emot varje dag (läs den viktiga artikeln om rasism i Sverige här).


3 kommentarer:

  1. helt rätt sagt! Tror inte alla förstår vilken makt det innebär att sitta bakom tangenternna och lägga ut uppgifter om andra personer. och vilka konsekvenser det kan få

    SvaraRadera
  2. Viktigt att uppmärksamma, som du gjort!

    SvaraRadera