tisdag 28 maj 2013

Vad kan ersätta Barbie?

När jag var liten älskade jag barbie. Jag och min syster byggde upp hela världar och lekte i flera dagar i sträck. Visst hade vi roligt och vi bearbetade vuxenlivet och lärde oss mycket i leken. Men idag när jag själv har en dotter måste jag säga att jag är lite skeptisk till barbie.

Tanken från början var att skapa en mer realistisk docka än vad som fanns på marknaden då. Visst har barbie-dockan böjbara ben och armar och "riktigt" hår, men i övrigt inte särskilt realistisk enligt min mening. Barbies har smala midjor, långa ben, perfekta ansikten och (enligt uträkningar) ett BMI på ofattbara 11 (normalt är 19-24). Barn utsätts redan för så mycket orealistiska kroppsideal i sin omgivning, så varför skapa dockor som ytterligare ger barn dålig självkänsla och orimliga krav på sig själva? Sedan ska vi inte ens börja diskutera genusperspektivet i Barbies rosa och perfekta värld...

MEN häromdagen var min kompis och hennes döttrar (5 och 7 år gamla) här. Lilla hjärtats barnsliga leksaker intresserade dem inte, men när de fick syn på barbielådor kunde de leka hur länge som helst. Imorse när jag skulle göra mig iordning märkte jag att Lilla hjärtat plötsligt gick iväg och lekte själv. Jag hörde hur hon pratade där inne "Sååå", "Beeebis!", "Ku-kuuu" (kudde). Lilla hjärtat brukar sällan leka själv, utan vill alltid ha någon med sig så nyfiket kikade jag in i lekrummet. Hon satt i ett hav av Barbie-saker och var hur nöjd som helst.

Det är ju uppenbarligen så att barbie tilltalar barn (flickor?). Men min förhoppning är att det är just alla små saker, bebisar, sängar, soffor o.s.v. som lockar min 1,5 åriga dotter just nu. Min fråga till er läsare är därför:

Finns det några andra leksaker som inte har barbies sjukligt smala midjor, rosa perfekta liv och uppspärrade målade ögon, men ändå fyller samma funktion i lekens värld?2 kommentarer:

 1. När jag var liten så var också Barbie det bästa jag visste och jag och en kompis älskade att bygga ihop våra Barbiefamiljers hus med vad vi hittade hemmavid. Vi hade dockorna och kläderna men resten skapade vi själva. Då tänkte jag aldrig på att hon var sjukt smal och vi älskade att klippa håret och färga det och även pierca våra stackars Barbies. Men är också lite osäker på om jag vill att min dotter verkligen ska leka med de dockor jag sett nu såsom Barbie och även andra liknande. Svårt det där.

  SvaraRadera
 2. Jag har försökt med det könsneutrala osv med L, men det har blivit _ännu_ värre än med min äldsta dotter som jag klädde i rosa och kjolar. L vill numera _aldrig_ ha nåt annat än klänning och det måste vara rosa. Allt ska vara rosa, precis allt. Inte som att hon får allt i rosa, men själva önskan hos henne visar hur det där unisex iden inte har påverkat henne alls och det tror jag gäller alla flickor för att det är riktigt svårt att kämpa mot vårt samhälle när rosa och Barbie och allt sånt är så populärt.

  Nah, jag har slutat tänka på det om jag ska vara ärligt. L har bara klänningar och kjolar, eftersom hon vägrade att ha byxor på sig, men jag kör fortfarande med neutrala färger, det blev bara en vana, inte som att jag tror att det hjälper ett dugg.

  Så, mitt svar är, jag vet inte, haha. Är väldigt skeptisk att din dotter kommer acceptera andra dockor om hon nu är intresserad av Barbie. Det kan också vara så att hon inte alls bryr sig om dockor. Men som sagt, Barbie och sådant är för populärt i vårt samhälle för att avstå från det.

  Kram!

  /Marieta

  SvaraRadera