måndag 8 mars 2010

Ett eget ord

Jag ska ge er två exempel från förskolan där jag arbetar för att påtala något mycket viktigt.

Situation 1:
En 4-årig pojke leker med sina två kompisar. Han drar ner byxorna och kalsongerna och ställer sig framför spegeln och dansar.

Situation 2:
En 3-årig flicka ramlar och slår sig på snippan. Lite senare säger hon till mig att hon har ont i benet. Hon hörde nämligen de andra fröknarna säga att "hon slog sig mellan benen".

För pojkar är det så enkelt. De har snopp. Vuxna på badstranden säger "Titta vad gulligt, han drar i sin pillesnopp". Men när det kommer till flickor är det annorlunda. Då blir det plötsligt pinsamt. Vi säger "mellan benen", "där nere" eller något annat anonymt ord. Men vad ska man då använda för ord? Personligen tycker jag att "snippa" är ett bra ord för små flickors könsorgan, men det viktigaste är att man säger någonting och att man inte skäms när man talar om det.

Det är enkelt för den lilla pojken att vara stolt över sin snopp och stå och dansa naken framför spegeln på dagis. Men den lilla flickan som slog sig på snippan ska inte behöva skämmas för att hon slog sig på ett så genant ställe. Hon ska också få känna sig stolt. För hur ska den lilla flickan i framtiden kunna tycka om eller skydda något som man inte ens pratar om?

10 kommentarer:

 1. Vad intressant du skriver! Det är sant att tjejer måste få ha ett eget ord. De ska få känna sig lika stolta som killarna kan göra!

  Kram

  SvaraRadera
 2. Vi har alltid sagt "mus" , så när fröknarna säger snippa på dagis säger mina tjejer nej det heter mus hihi.. Jag har alltid benämnt både mitt & mina döttrars underliv vid namn, ( "mus" i vårt fall ). Tycker precis som du att det är viktigt att de får en relation till sitt underliv & att det inte blir ngt diffust som de skäms för. Hos oss är vi visar vi oss alltid nakna in´för barnen både Tobias & jag, vi duschar ofta med barnen. Jag anser att nakenhet är ngt naturligt & inget som man ska vara rädd att visa sina barn.
  Kramar<3

  SvaraRadera
 3. Så sant. Tjejer måste få lärar sig att vara lika stolta som grabbarna!

  SvaraRadera
 4. Så sant! Hur ska vi lära tjejer att vara rädda om något de inte ens har ett ord för?

  SvaraRadera
 5. Snippa är ju ett bra ord och jag har börjat använda det på förskolan jag arbetar men samtidigt är jag lite tveksam mot ordet eftersom det egentligen bara låter som en feminin form av snopp. Så egentligen borde man säga slida tycker jag. Man är så ovan att säga ordet och det är inte lika "avdramatiserat" som att säga snopp.

  SvaraRadera
 6. Tänkvärt. Snippa är nog ett bra ord att använda. "Mus" kan ju orsaka lite dubbla reaktioner hos ett barn:-)

  SvaraRadera
 7. viktigt ämne. Varför ska det behöva vara så?

  SvaraRadera
 8. Frida-Fantastiskamamman: Ja, det är verkligen viktigt att små flickor inte känner skam, men jag håller nog med Johanna om att "mus" kan associeras med en riktig mus, och jag vet inte om jag tycker att det är så bra liknelse... ;-) Dessutom använder vi ju en mus till datorn... :-) Men som sagt, huvudsaken är att vi säger NÅGONTING! Kram

  Lisa: Ja, det är ju många som har haft just den invändningen mot ordet "snippa" men gör det så mycket egentligen? Huvudsaken är väl att vi har ett bra, positivt och neutralt ord?

  SvaraRadera
 9. Jo men det konstiga är ju att det riktiga ordet inte är ett positivt neutralt ord, snopp är ju som det riktiga ordet men inte snippa. Men jag har gett efter och säger snippa.

  SvaraRadera