onsdag 12 september 2012

Det här med vikten...

När jag blev gravid hade jag ingen aning om hur min kropp skulle reagera på en graviditet. Jag har kompisar som gått upp runt 30 kilo under sina graviditeter och det hoppades jag att jag skulle slippa. Som tur var gick jag inte upp så mycket och jag trivdes med min gravida kropp (nästan) ända in i slutet. Sedan föddes min underbara lilla dotter och jag tänkte att "nu får jag nog kämpa bort de där extra gravid-kilona ändå". Men jag blev förvånad över att jag så snabbt var tillbaka på min startvikt, alltså tillbaka på samma vikt som innan jag blev gravid. 

Men nu, när min lilla dotter snart är nio månader känner jag mig faktiskt lite chockad över hur det har blivit. Nu väger jag sju kilo MINDRE än innan jag blev gravid. Och jag var ganska normalviktig då. Jag förstår ju att det har med amningen att göra, men det är faktiskt lite obehagligt att rasa i vikt när man inte vill det! Jag äter och rör mig som vanligt, jag försöker äta lite extra men det är faktiskt svårt. När man är mätt så är man mätt. Och jag har absolut inte hållit tillbaka på sötsaker sedan hon föddes, snarare tvärtom!

Nej, man kan kan aldrig veta hur ens kropp ska reagera på en graviditet, men det här hade jag verkligen inte väntat mig!
3 kommentarer:

 1. Jag fick kämpa jättemycket med att komma tillbaka på startvikt (tog över ett år efter förlossningen) och rasade inte ett enda kilo av amning/pumpning. Så det där är väldigt, väldigt individuellt.

  Är du orolig för att du gått ned för mycket i vikt tycker jag du bör rådgöra med MVC/BVC/Läkare hur och vad du ska göra för att stoppa viktnedgången. Det är inget jag känner att jag kan rådgöra via internet då jag inte alls vet dina förutsättningar :)

  Stor kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är verkligen olika! Och det kan vara olika mellan olika graviditeter också!

   Jag har pratat med BVC, men det är ju inte så mycket annat att göra än att försöka äta bra och i värsta fall sluta med amningen om viktminskningen fortsätter.

   Tack för din kommentar!
   Kram

   Radera
 2. olika det kan vara, jag rasade ingenting av att amma, och nu 7 månader efter graviditeten är jag långt över min startvikt. Fast jag har iof inte försökt gått ner heller, jag tar det när jag har motivation :) Just nu är inte rätt tidpunkt känner jag ...

  SvaraRadera