fredag 14 september 2012

Vilket engagemang!

För några dagar sedan fick jag tips om en Facebook-sida som gick ut på att försöka stoppa utvisningen av Amireh och Zeinab. Detta fall har sedan tagit all min tid de senaste dagarna. Jag har ringt, mailat och försökt hjälpa till på alla sätt. Det är så fruktansvärt att Migrationsverket fortsätter att göra sådana grova felbedömningar, och just denna felbedömning gör att de två kvinnorna nu väntar döden i sitt hemland Iran.

Här är deras historia:

Amireh blev misshandlad av sin man i Iran. När hon lämnade honom gick han till myndigheterna och åtalade henne för äktenskapsbrott. Trots att anklagelsen är falsk så fick han ett domslut i sin hand. Amireh ska stenas till döds.

Samme man lovade också bort deras gemensamma dotter, Zeinab, till en för henne okänd och mycket äldre man. Flickan var 14 år när hon lovades bort till en 47-årig man. 

Amireh och Zeinab flydde från Iran och kom till Sverige som asylsökande för fyra år sedan. De kom i kontakt med en frikyrkoförsamling och blev så småningom medlemmar i kyrkan. Efter en tid och många samtal med församlingens pastor valde de att konvertera till kristendomen. Även det leder till dödsstraff i Iran.

Migrationsverket tror inte på dem och har beslutat att utvisa dessa två kvinnor och de sattes i fängelse i väntan på utvisningen. Polisen köpte biljetter till Iran och flyget skulle gå 14.40 idag från Landvetter. 

MEN tack vare pastorn i församlingen, och flera av Amirehs och Zeinabs vänner här i Sverige startades en enorm aktion mot Migrationsverkets inhumana beslut. Facebooksidan har just nu över 2500 likes och flera protester genomfördes, bl.a. en flygplatsaktion och en mailaktion. Så enormt häftigt att så många människor bryr sig, sluter upp och gör allt för att hjälpa till! Framför allt är det fantastiskt att så många åkte till Landvetter för att förhindra tvångsutvisningen. Och deras pastor bokade in sig på planet och åkte med till Frankfurt bara för att se till att de inte skulle utvisas. Underbara människor!

Tyvärr är situationen fortfarande oviss. Vi vet att kvinnorna inte kom med på planet eftersom Lufthansa efter alla påtryckningar gick ut med att de inte tänkte ta ombord kvinnorna. Men som det verkar nu har deras vänner fortfarande inte fått kontakt med Amireh och Zeinab, så vi vet inte vart de befinner sig. Har polisen lyckats få ut kvinnorna ur Sverige på ett annat sätt? Eller hålls de i fängelse utan möjlighet att kontakta sina vänner för att kunna skickas med ett senare flygplan?

Dessutom har mamman och dottern fortfarande ett negativt beslut från Migrationsverket, så de är absolut inte trygga!

Var med och engagera dig du också! Det räcker med att gå in på Facebook-sidan och klicka "gilla" för att visa ditt engagemang. 

Sedan kan du välja om du vill dela sidan så att dina vänner också ser den, eller om du vill engagera dig på något mer sätt. All information om deras ärende och hur du kan hjälpa till finns på sidan! 2 kommentarer:

  1. Tack för ett viktigt tips! Det är en horribel berättelse och ett fruktansvärt beslut taget av Migrationsverket.

    Ska fortsätta opinionsbildandet både på Facebook-sidan och mot alla inblandade aktörer. Hoppas det är många journalister som vill lyfta ärendet rikstäckande!

    SvaraRadera
  2. Man tror inte att det är sant...

    SvaraRadera