söndag 7 februari 2010

Påverkas vi på riktigt?

Efter det fruktansvärda som hände i Haiti kan jag inte låta bli att ställa mig frågan: Påverkas vi på riktigt? Jag tror att många berördes av katastrofen just när den inträffade, många kanske till och med skänkte pengar. Men sen då? Får det någon riktig effekt i våra liv, känner vi oss mer tacksamma för den situation vi själva har eller glömmer vi fort? Börjar vi skänka pengar på autogiro till någon organisation som vi litar på, eller höjer vi beloppet som vi redan skänker per månad? Engagerar vi oss på riktigt i Sverige eller i vår omvärld? Eller gör vi ingenting?

Jag önskar att sådana här katastrofer skulle bli en riktig wake up call för omvärlden, och framför allt ett wake up call som verkligen påverkar oss. Jag skulle önska att vi började bry oss om varandra och vår omvärld på riktigt. Men det är så lätt att skänka en summa pengar och sedan glömma. Återgå till sitt vanliga liv och sina vanliga bekymmer. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. Och för mig räcker det inte med att bara skänka pengar. Jag skulle verkligen vilja engagera mig på riktigt. Göra någonting viktigt med mitt liv. Det finns så många organisationer att vända sig till, så många sätt att göra världen lite bättre. Det är delvis därför jag väljer att bli lärare. Jag vill vara en trygg person för de barn som inte har någon vuxen de kan lita på.

Har du påverkats på riktigt av det som hände i Haiti?

8 kommentarer:

 1. Vad bra du skriver! Det är sant att det är lätt att bara fokusera på sina egna bekymmer ändå, och inte påverkas så mycket fast man skulle vilja...

  SvaraRadera
 2. Hejsan och tack för din krya på dig hälsning!

  Vilken bra fråga du ställde! jag tror inte att jag har påverkats mer än att jag skänkt pengar och ätnligen blivit värlsförälder. Det är lite pinsamt att inte ta åt sig mer än vad man/jag gör. Jo, jag tänker väldigt mycket på hur de ensamma barnen har det. Men hur hjälper det de?

  Jag vet så väl hur du menar. ´Man kanske (?) borde bli volontär, hjälpa till på annat sätt, nära. Som du skriver alla kan vi göra ngt....

  Kram caroline

  SvaraRadera
 3. Ja, man skulle verkligen önska att det påverkade oss mer! Om inte annat så vore det ju fint om vi kände större tacksamhet för det liv vi har.

  Fin låt också.

  SvaraRadera
 4. Just därför jag också vill bli lärare, jag vill göra något för andra, jag vill kunna göra världen lite bättre!

  Var gick du förresten din lärarutbildning?

  SvaraRadera
 5. Så tänkvärt du skriver...och visst är det nog så, att man påverkas kortsiktigt, men sen då?

  Ska ta mig en funderar på vad jag kan göra för omvärlden...för som du säger alla kan göra NÅT!

  Ha en fin dag
  Kram Gunilla i Singapore

  SvaraRadera
 6. jag tror inte att den vanliga folket påverkas. de tror att de ringer o ger bort 50 kr och så är det över för deras del

  sv. stor tack

  SvaraRadera
 7. Tyvärr är de allra flesta människor funtade så att man lever i stunden. Jag tror det har med överlevnad att göra, skulle vi hela tiden leva i alla katastrofer tror jag vi skulle gå under.
  Sen är det självklart VIKTIGT att vi som har förmågan att hjälpa andra faktiskt gör det...
  I mitt yrke träffar jag dagligen barn som mår väldigt dåligt. Att finnas där & stötta är en självklarthet för mig, men det kräver mycket energi. Energi som inte alla har !!!
  Massor av kramar<3

  SvaraRadera
 8. Åh så bra skrivet. Man får sig en rejäl tankeställare. Vi är världsföräldrar sedan några år tillbaka och brukar alltid skänka några hundralappar vid olika galor och självklart till de behövande i Haiti. Men sen då....?

  Bra skrivet, väldigt bra.

  Kram A

  SvaraRadera