måndag 21 februari 2011

Ont i magen...

När vi precis hade fått upp mungiporna till Mickan, Freddes och de andras kaotiska liv igår var det såklart dags för reklam. Vi zappade lite och hamnade på Dokument inifrån. Kvällens avsnitt kallades för "Säljsekt" och handlade om The Phone House. När vi skrattat färdigt till Annas frenetiska hoppreps-hoppande slog vi direkt över och följde resten av programmet.

Ungdomarna som Dokument inifrån har följt var driftiga och duktiga, och de lockades in i företaget i tron om att ha möjlighet att tjäna 200 000 kr i månaden. Verkligheten såg helt annorlunda ut. De tvingades jobba 10-12 timmar per dag som fältsäljare, vilket är oerhört slitigt jobb i sig. De pressades oerhört hårt för att prestera och sälja, de hade låga löner och de hade absolut ingenting att säga till om när det gällde arbetsvillkor eller lön.

Jag fick mer och mer ont i magen när jag satt där och tittade på programmet. Driftiga och duktiga ungdomar bröts ner totalt under deras period som anställda på The Phone House. De hade inget liv utanför jobbet, de vågade inte säga emot chefterna och de blev behandlade som skit. Forskaren Karl-Erik Nylund liknade The Phone Houses företagskultur vid en sekt...

Det är fruktansvärt att sådant kan förekomma, att människor får utnyttjas på det här sättet! Samtidigt tycker jag att det är häftigt att vi lever i ett land som Sverige, där sådana här urusla arbetsförhållanden faktiskt kommer upp till ytan.

Nästa söndag blir det såklart Solsidan här hemma hos oss, men jag ser också fram emot att se nästa avsnitt från Dokument inifrån.

2 kommentarer:

  1. Blev väldigt intresserad av att se det Dokument inifrån-avsnittet redan när SVT "reklamade" för det, men det kändes som ett måste efter ditt inlägg.

    Har precis tittat på det nu, och de före detta anställda man fick följa har verkligen levt i ett rent helvete... Jag har svårt att föreställa mig den ofantliga press de haft över sig! Visst kan jag känna mig stressad och otillräcklig stundtals på mitt jobb också, men det varvas med så himla mycket andra positiva saker som väger upp.

    SVT har precis publicerat en artikel i farvattnet av 'säljsekten', där delar av VD:s mail till SVT presenteras:

    http://svt.se/2.22620/1.2335102/samma_problem_i_fler_delar_av_foretaget

    Hoppas det här kan innebära en förändring på allvar.

    SvaraRadera
  2. Ja, visst var det ett otroligt intressant program! Tack för tipset om länken också, skönt att höra att VD:n tar det på allvar åtminstone!

    SvaraRadera