onsdag 24 oktober 2012

Att sluta amma

Ni som följt mig ett tag vet att min lilla dotter hade kolik när hon var liten. Det som lindrade smärtan och gav henne trygghet var amning. Därför ammade hon mest hela tiden. När hon blev äldre växte koliken bort, men amningen var fortfarande lika viktig för henne. Hon sov oroligt och vaknade 10-15 gånger per natt för att amma.

När Lilla hjärtat närmade sig tio månader kände vi att vi behövde göra något åt situationen. Att sova så dåligt under så lång tid sliter otroligt mycket och vi kände att vi hade nått gränsen för vad vi orkade med. Att jag dessutom rasat i vikt av all denna nattamning gjorde väl också att det kändes rätt beslut att ta. Att sluta amma.

Vi försökte länge "fasa ut" amningen, men det var omöjligt eftersom hon var så ointresserad av mat. Så på hennes tiomånadersdag bestämde vi oss för att sluta och jag ammade henne för sista gången. Det blev några riktigt tuffa nätter i början med mycket gråt och skrik och bärande. Men vi känner oss ändå förvånade över att det går så fort framåt ändå. Det är såklart upp och ner hela tiden, men ofta sover hon längre pass på nätterna nu. I förrgår sov hon fem timmar i sträck och det har ALDRIG hänt!

I början vägrade hon att äta och det gjorde så ont i hjärtat när hon var ledsen och hungrig, men nu går det också mycket bättre! Tänk att man kan bli så lycklig över att ens barn äter lite köttbullar, eller flera skedar på raken av fruktpurén...

Nu har det gått över en vecka sedan vi slutade och jag hoppas att det värsta är över. Det är en mycket större separation att sluta amma än vad jag trodde. För både mig och Lilla hjärtat. Men snart har hon glömt den helt och vi hoppas att vi alla får sova bättre framöver! 


7 kommentarer:

 1. Vad skönt att det går framåt och att ni får sova mer! Kram

  SvaraRadera
 2. Vi var tvungna att sluta amma och gå över på flaska när vårt lilla skrutt var 5 och en halv månad och det var verkligen en pärs och en separation. Trodde aldrig hon skulle acceptera flaska och när hon väl gjorde det maten. Men nu tre månader drygt senare så äter hon hur bra som helst och nu är det mest jag som sörjer att vi var tvungna att sluta så tidigt.

  SvaraRadera
 3. Det är skönt när amningen fungerar bra, men det får ju inte bli till det negativa som det blev för er. Skönt ändå att det gått så bra, hoppas det gått bra för dig med, det är ju inte det roligaste med brösten när man slutar tvärt sådär. Kram

  SvaraRadera
 4. Jag har börjat dra ner på amningen nu och det är inte alltid så lätt. Kommer säkert kännas jobbigt när man slutar helt. Skönt att höra att det går bra för er! Kram

  SvaraRadera
 5. Förstår att det måste vara tufft att sluta amma, speciellt då barnet har svårt att gå över till vanlig mat. Men det låter ju jättebra att hon klarat det en hel vecka, nu är det värsta över.

  Jag kunde inte amma mina barn, ville men kunde inte. Så Liam började äta vanlig mat jättetidigt och Nomi, som precis blivit 4 månader, har fått smakportioner. Inte så poppis ännu dock men det kommer ;)

  SvaraRadera
 6. Skönt att det verkar gå åt rätt håll, och härligt med några timmars sammanhängande sömn, det är ett måste för att fungera :)
  Vet den där känslan, hur glad man kan bli när de äter! Ellen var ju riktigt liten i maten när hon var mindre, ett bråk vid varje måltid ;)

  SvaraRadera
 7. Vad skönt att det har gått så bra och nu kommer det säkert bara att bli bättre och bättre! Ha en bra helg!

  SvaraRadera