fredag 5 februari 2010

Måste pojkar slåss?

Nu har jag arbetat på förskola i några veckor och jag kan inte låta bli att lägga märke till de stora skillnader som finns mellan pojkar och flickor. De är så små, bara 3-5 år men de vet redan precis hur man ska bete sig om man är flicka respektive pojke. Flickorna leker med dockor, pysslar, ritar och de gör nästan alltid som man säger. Pojkarna leker krig, de låtsasbråkar och de leker jaga-lekar, de är ofta högljudda och de gör sällan som man säger.

Det är fascinerande hur många gånger jag har sagt åt barnen att de inte får slåss, detta sker säkert tio gånger om dagen, men jag har ALDRIG behövt säga det till en flicka. Varför är det så? Vissa menar att bråk är ett sätt för pojkar att utvecklas, att ingå i sådana här låtsasbråk-lekar (som nästan alltid slutar med gråt) är ett sätt för dem att hitta en plats i gruppen och lära sig att ta för sig.

Men är det verkligen så? Måste pojkar slåss för att hitta sin plats i barngruppen? Föds pojkar med en vilja att slåss medan flickor inte gör det? Kan vi som vuxna göra något åt detta? Borde vi göra något åt det?

5 kommentarer:

  1. Jag tror inte det är något man föds med. Jag tror man tränas in i roller. Flickor tränas till att bli väna varelser som är tysta och snälla. Pojkar tränas till att ta plats, ta för sig, även på andras bekostnad.

    SvaraRadera
  2. Ja, det är hemskt hur fort de lär sig hur "de ska vara" men det är ju vi vuxna som indirekt talar om det för dem. Pojkar måste inte slåss, men det är verkligen svårt att komma bort från det!

    SvaraRadera
  3. Detsamma :) Ha en kalashelg!

    SvaraRadera
  4. Vad roligt :) varför lägger du inte upp några alster i bloggen så man kan kika lite? det uppskattar nog många! :)

    SvaraRadera
  5. I Dagens Nyheter den 8 februari hade de en artikel om en förskola med "genustänk". Försök hitta den artikeln och läs. Som jag förstod det så menar personalen på den förskolan att allt det som barnen gör, och inte gör, är inlärt och kommer från oss föräldrar och från personalen. De arbetar mycket med detta och förhoppningsvis ger det resultatet att färre pojkar slåss (och självklar att inte tjejerna börjar slåss).

    SvaraRadera