onsdag 12 augusti 2009

Frånvarande pappor?

Författaren till "Bitterfittan", Maria Sveland, diskuterar de "frånvarande papporna". Enligt henne satt männen ofta lugnt och obekymrade med en öl eller tidning i handen medan kvinnorna rusade runt och skrek på barnen när familjen var på badstranden. Detta avsnitt i boken läste jag när jag själv befann mig på en badstrand och jag började studera min omgivning. Jag kom dock fram till att de som engagerade sig mest i barnen var papporna. Det var t.ex. en pappa som låg uppe i en sanddyna och byggde sandslott med sina barn, det var en pappa som tog med sina fyra barn för att köpa glass, det var en pappa som spelade strandtennis med sin 3-årige son, det var en pappa som grävde en djup grop tillsammans med sina två söner. Allt detta medan mammorna solade.

Säkerligen finns det många frånvarande pappor. Och säkerligen är det så att mammor ofta har huvudansvaret för barnen. Men enligt mig finns det också många pappor som tar sin papparoll på stort allvar och engagerar sig samt tar sig tid för sina barn.

5 kommentarer:

  1. Intressant det du skriver om. Jag tror också att papporna engagerar sig mer nu. min man tar sig i alla fall väldigt mycket tid för våra barn. kram

    SvaraRadera
  2. jag håller med dig!

    SvaraRadera
  3. Absolut att dagens pappor generellt är mer engagerade och närvarande. Men vad jag irriterar mig på är att ofta(inte alltid) blir pappan en slags lek och bus-pappa. De kanske gör de "roliga" sakerna med barnen i första hand, istället för att prioritera att hålla reda på föräldramöten, nagelklippning och AD-droppar. Detta gör att mamman fortfarande har det övergripande ansvaret för barnen. Kvinnans ansvar och roll. Städning istället för lek. Men vems fel är det? Att ge och att ta. Gamla roller och urtida instinkter. Men vi är på god väg...

    SvaraRadera
  4. Håller med malliga mamman! Det är mamman som ofta blir "the bad guy". Men självklart har det blivit bättre genom åren, och ännu bättre ska det bli!

    SvaraRadera