torsdag 29 mars 2012

Rosa som älsklingsfärg?

Min kompis har en son som är drygt tre år. Han har sedan en längre tid tillbaka älskat färgen rosa. Hans absoluta favoritbyxor är rosa och nu när de har gått sönder har hans mamma fått lappa dem för att han inte vill sluta använda dem! När han väljer kläder själv vill han helst ha något med rosa och han har gärna på sig rosa till förskolan. Det betyder att han förmodligen inte blir retad av de andra barnen vilket verkligen gläder mig.

Det intressanta i det här är dock vad min kompis har fått för reaktioner av sin omgivning. När en lite äldre kvinna fick klart för sig att 3-åringen har tyckt om rosa under en längre tid, och att det inte verkar vara någon kort "fas" så frågade hon: "Är du orolig?"

En annan la en tröstande hand på min kompis axel och sa "Det går nog över!". Och en tredje kvinna frågade helt allvarligt om pojken kanske var färgblind?

12 kommentarer:

 1. Är ju jättebra att han inte blir retad på dagis i vart fall, tycks vara de vuxna och inte barnens reaktioner man skall oroa sig för... Märkligt. Känns direkt fräckt att fråga om han skulle vara färgblind måste jag säga.

  SvaraRadera
 2. Rosa är väl den färgen som har det största "flickfärg- stämpeln".. Modigt av mamman att låta sonen bära den färgen. Men hon kan nog räkna med såna kommentarer. Hade jag sett en pojk med rosa, hade jag absolut trott att det varit en flicka.. bara för att stämpeln finns att rosa är en flickfärg!
  Men vågar man så varför inte, det är en fin färg och pojken behöver ju inte vara annorlunda för det. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst finns det som du säger en "stämpel" med att rosa är en flickfärg, men som framgår tydligt i exemplet ovan är det ju vi vuxna som måste tänka om! Om ett barn vill ha rosa kläder så ska barnet såklart få ha det - oavsett om barnet är flicka eller pojke! :-)

   Ja, visst är det en fin färg! Precis som vilken annan favoritfärg som helst! :-)

   Radera
 3. men så tröttsamt. Det är faktiskt hos vuxna detta med pojk och flickfärger sitter, vi formar barnen. Wilgot älskar rosa och får självklart bära det, det är UR SNYGGT med rosa. Han bär rosa oftare än sin syster och hon bär oftast turkost :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det tröttsamt! Vad härligt att din son också gillar rosa! Turkos är också en otroligt fin färg som alla barn passar bra i! :-) Kram

   Radera
 4. Här är "nåsa" ganska populärt bland de av barnen som kan färger.
  Dock är det tveksamt om det blir så mycket rosa kläder för mamman är inte så förtjust ;-)

  Det är ledsamt att det fortfarande är så mycket finare att vara pojke än att vara flicka.
  (En flicka får gärna använda de finare/starkare/bättre pojkatributen men pojkar som väljer sådant som symboliserar flickor gör ett nerköp)
  Jag blir så arg på att det här måste mala ett varv till. Kan inte vår generation få vara den sista? Gör våra barn fria!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig! Jag skulle verkligen önska att den nya generationen skulle slippa placeras i flick- och pojkfack och istället få vara barn och på riktigt känna sig fria att leka med vad de vill!

   Radera
 5. Vad trist att en del reagerar så, vad är det för fel på rosa.
  Min yngste son har röd som favorit färg och har det på mycket kläder. Han passar väldigt bra i rött också. Vi har inte fått någon kommentar förutom att när han hade lite längre hår så var det någon som trodde att han var en flicka :)
  En sak som jag däremot stött på är att en del reagerat på att jag inte vill köpa krigsleksaker till mina killar, jag vägrar det. jag tycker inte om att killarna ska leka med pistoler mm.
  En del tycker då att jag är fjantig....

  Kram på dig och hoppas att allt är bra med lill tjejen din!

  Johanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag skulle få en son skulle jag nog vara väldigt tveksam till att köpa krigsleksaker jag också. Jag kan inte se någon vinst i att leka krigslekar. Dessutom är just krigsleksaker väldigt könsbundet, hur många köper en leksakspistol till flickor?

   Radera
 6. Tänk att vuxna människor kan vara så himla trångsynta! Inte konstigt att dessa stämplar fortfarande finns. Han ska få ha på sig precis vilka färger han vill, han är ju ett BARN! Och jag tycker mamman är helt fantastisk som står på sig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Ja, det är bra att mamman (och pappan) står på sig, man önskar att alla föräldrar gjorde det. För det borde ju inte vara så stor grej att låta sin son klä sig i sin favoritfärg!

   Radera