torsdag 24 september 2009

Det kan aldrig vara flickans fel

Idag, när jag var på universitetet, blev jag riktigt arg. Nej, nu underdriver jag. Jag blev jäkligt förbannad. Så här var det:

Under ett seminarium i engelska pratade vi om den här hemska incidenten från 2007. En 44-årig manlig lärare anklagades för sexuella övergrepp på en 14-årig flicka. Han kunde dock inte fällas eftersom det inte fanns tillräckliga bevis.

En kvinna i vår seminariegrupp säger då följande: "Det finns många dåliga/onda människor i världen, men vi kan inte bara skylla på dem. Man måste ta ansvar för sig själv. Vi vet inte hur hon var. Flickan borde inte ha följt med honom. Och det är föräldrarnas ansvar att uppfostra sina barn så att de inte gör sådana saker."

De andra i vår grupp satt tysta. Men ilskan kokade inom mig och jag kunde omöjligt hålla tyst. Orden forsade ur min mun. Menade hon att det var flickans fel? För det första är det självklart att en 14-årig flicka ska kunna följa med sin lärare ner till källaren (eller var som helst) och känna sig trygg med honom. För det andra så spelar det ingen som helst roll hur flickan klär sig eller hur hon uppför sig, för ingen man har rätt att förgripa sig på henne ändå!

Jag blir vansinnig när folk försöker att fösvara en våldtäktsman, eller som i det här fallet, en man som gjort sig skyldig till sexuella övergrepp. Och jag blir vansinnig när folk säger att "flickan får skylla sig själv".

23 kommentarer:

 1. Jag blir också upprörd när jag läser detta. Såklart att det inte är flickans fel. Otroligt idiotiskt uttryckt av kvinnan i din seminariegrupp.

  Bra att du tar upp detta Vanilla, det är ett viktigt ämne!

  SvaraRadera
 2. Helt otroligt!
  Det är en VUXEN människa dessutom lärare, som förgriper sig på ett BARN!

  SvaraRadera
 3. Puh, vilken tur att du slog näven i bordet! Sådana kommentarer ska ingen få ställa utan att bli ifrågasatt!

  Sv: Inte heal the world, nej. En jullåt är det som sagt. En inspelning med ett gäng artister för bra många år sedan. Och intäkterna gick till välgörenhet. Jag kommer väl på så småningom...

  SvaraRadera
 4. Vanilla, gött att du stod för dina sunda och bra åsikter! Hoppas du fick mycket medhåll.

  SvaraRadera
 5. Malliga mamman: Nej, jag fick inget medhåll just då. De kom fram till mig efteråt och sa att de höll med.

  SvaraRadera
 6. Hej!

  Ush ja jag håller med dig, vilka åsikter vissa kan ha, skrämmande! Och just att det är en annan kvinna som har dessa åsikter också. Tror inte att hon hade resonerat likadant om hon någongång själv blivit utsatt för ett övergrepp.

  SV: Ja de va riktigt gott att sätta sig ner med lite fika innan man satte igång med att vara duktig :P

  SvaraRadera
 7. ohhh jag blir också så himla irriterad på folk som säger att man ska skylla sig själv!

  SvaraRadera
 8. Jag blir både irriterad och lugn,jag tycker inte om att anklaga när man inget vet.. han kanske har någon rubbning eller jag vet inte.. men så fungerar jag - har grymt svårt att anklaga och döma när jag ingenting vet själv :/

  SvaraRadera
 9. Men herregud, så kan man väl inte resonera. Det är väl ALDRIG offrets fel om hon/han blir utsatt för övergrepp!

  SvaraRadera
 10. SV: Har suttit och läst lite i din blogg nu och måste säga att den är väldgt bra! Gillar hur du varierar från roliga och lättsamma saker till åsikter och mer seriösa inlägg... Försöker också göra så!

  Kram

  SvaraRadera
 11. Tack så mycket, :) det går nog bra med den. Läst din blogg nu och tycker att även den verkar riktigt intressant :)

  SvaraRadera
 12. Sv: Haha, ja det kan man undra!

  SvaraRadera
 13. SV: Tack så mycket, va kul att höra! Har redan lagt till dig bland mina favoriter på datorn, använder inte bloglovin mycket längre så :) kram!

  SvaraRadera
 14. Jag blr också så arg när jag hör nåt sånt! Bra att du sa ifrån!

  SvaraRadera
 15. Överlevde min shower utan blodstopp!!!! woho! Nu blir det sängen och förhoppningsvis har det slutat blöda :S tror närmare bestämt att såret gick upp :( dumma läkare. dom bör va mer noggranna!


  God natt ;) och självklart kommer jag komma in fler ggr. kram

  SvaraRadera
 16. Skönt att du sa ifrån. Det är i sånnadär stunder jag oftast kommer på efteråt precis vad jag skulle ha sagt och ångrar mig!

  SvaraRadera
 17. Usch sånt där gör mig så förbannad!
  Det finns aldrig en ursäkt för en vuxen att förgripa sig på ett barn.

  Vi har faktiskt diskuterat med våra lärare som är utbildade jurister angående varför man tex frågar kvinnor som blivit våldtagna om vad de hade på sig, om deras sexuella vanor osv. Är det inte männens sexuella vanor som är intressanta eftersom de är de som våldtagit?

  SvaraRadera
 18. Sv: Nej, än så länge ligger den faktiskt kvar. Men jag skulle gissa att den försvinner idag ;)

  SvaraRadera
 19. Lisa: Ja, många gånger är det så att man inte vet vad man ska säga. Men när jag blir sådär upprörd så kan jag inte hålla tyst, då ramlar nästan orden ur min mun av sig självt! :-)

  SvaraRadera
 20. Linn:Ja,det är verkligen HELT orelevant vad kvinnan hade på sig och vad hon har för sexuella vanor. Frågar man alltid våldtäktsoffer det? Det är för jävligt isf. Möjligen om kvinnan har en relation till förövaren sedan tidigare så kanske det kan vara intressant att nysta i deras relation. Men annars håller jag med dig, fokusera på förövaren och hans sexuella vanor istället! Hennes har inte med saken att göra!

  SvaraRadera