onsdag 30 september 2009

Tycka om sitt riktiga utseende

Idag har kvinnor många möjligheter att ”fejka” sitt utseende. Det finns t.ex. mycket smink att tillgå och många kvinnor blir allt bättre på att sminka sig. Det finns också ”mirakel-bh:ar” som förstorar bysten flera storlekar, och kläder som håller in magen och rumpan. En annan faktor som jag tror har mycket stor roll i uppfattningen om den kvinnliga kroppen och det kvinnliga utseendet är media. De flesta kvinnor jämför sig inte med de vänstra varianterna av bilderna nedan utan de högra. (Detta ämne har jag skrivit om ett par gånger förut, kika under "Viktiga inlägg")

Som jag ser det finns det dock ett otroligt stort problem med dessa möjligheter att förbättra sitt utseende. Det finns så många hjälpmedel att tillgå att man kommer för långt från sitt vanliga jag. Jag tror många gånger att det blir för stor kontrast mellan det utseendet som man visar upp och det utseendet man har utan smink, push-up bh, klackskor och tajta jeans. Detta tror jag medför att kvinnor får sämre självförtroende. Många kvinnor är nog nöjda med sig själva när de är i det offentliga och de har hjälp av alla dessa förskönande insatser, men på kvällen när sminket är borta och kläderna åker av så är de kanske inte så nöjda med sig själva längre. De har helt enkelt inte fått lära sig att tycka om sitt riktiga jag.8 kommentarer:

 1. Vad bra du skriver Vanilla! Det är verkligen sant! Kram

  SvaraRadera
 2. Shit vilken skillnad på dom där bilderna!

  SvaraRadera
 3. Sv: Ja, ont som tusan har jag haft...!:S

  Mkt vettigt inlägg förresten!

  SvaraRadera
 4. Detta var en av anledningarna till varför jag ofta gick osminkad till jobbet. Tyckte det var viktigt att visa eleverna att det är helt OK att vara bland folk utan smink.

  SvaraRadera
 5. Johanna: Jag är imponerad av alla er som står emot trycket och inte sminkar er till vardags. Jag tror att du är en jättebra förebild för dina elever. Kram

  SvaraRadera
 6. Jättebra inlägg!! Själv använder jag mest bara concealer under ögonen och mascara.

  Hur sminkar du dig Vanilla?! :)

  Kram kram

  SvaraRadera
 7. Tack Anna! Jag sminkar mig med mascara, puder och rouge. Jag brukar också markera ögonen lite och ibland har jag ögonskugga. Så jag sminkar mig väl ganska mycket egentligen. Jag skulle önska att jag vågade gå osminkad lite oftare, inte bara på sommaren! :-)

  Kram

  SvaraRadera