fredag 29 juni 2012

Sovrutiner

När Lilla hjärtat var drygt tre månader började hon kunna sova själv korta stunder på kvällen. Det var revolutionerande för oss. Sedan dess har det sakta blivit bättre, men jag måste fortfarande amma henne till sömns varje kväll och det tar ungefär en till en och en halv timme från att vi sätter på pyjamasen tills hon sover. Det är lite väl lång tid tycker vi. Dessutom är det ju bara jag som kan söva henne och jag kan aldrig få avlastning.

Nu ska vi börja med nya rutiner och målet är att ta bort liggamningen, samt att hon så småningom ska kunna somna i sin egen säng på kvällarna. Vi vill ju kunna turas om att söva vår lilla älskling. Och det vore underbart om hon kunde lära sig att somna själv framöver!Ni som har barn: Vad har ni för rutiner kring nattningen?

12 kommentarer:

 1. Vi ligger bredvid Ella tills hon somnar. När hon började förskolan så somnade hon på en kvart - då var det bara mysigt att söva henne. Nu är hon i en sån period att det kan ta allt mellan 30 minuter och två timmar. Somnar sent (ca 21-22) och nån egentid existerar inte just nu.
  Hon borde vara trött då hon bara sover ca 45 minuter på förskolan men icke sa Nicke..
  När vi flyttar till huset i augusti så blir det till att lära henne att sova i sitt egna rum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En kvart låter ju lagom! :-) Oj, det var verkligen sent, men sover hon länge på morgonen då?

   Radera
  2. Hon sover till 7-8 på morgnarna. Det känns som att hon borde sova mycket mer men hon kanske inte har så stort sömnbehov..

   Radera
  3. Jag håller med, det låter verkligen som en kort natt för en så pass liten tjej! Lilla hjärtat verkar inte heller ha så stort sömnbehov, hennes nätter är också korta!

   Radera
 2. S (snart 16 månader) ammas (av mig) eller bärs i sele/sjal (av pappan) till sömns. Hon är ofta vaken sent, ibland till dess vi går och lägger oss. Är hon bara på bra humör så är det mysigt att ha henne vaken med oss på kvällen.
  Treåringarna nattas i sina sängar med saga/vaggsånger och att vi sitter hos dem tills de somnar. Det tar mellan 30 minuter och flera timmar.
  Vi har aldrig kört några sömnmetoder på våra barn utan låtit deras utveckling styra. Vi har haft många perioder när det mest varit att säga godnatt och gå ut så har de somnat själva. Att det är lite svårare nu beror på att vi tagit bort välling/vattenflaskor samt att det är så ljust och varmt i sovrummet när de ska sova.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du delar med dig! Vi kör inte heller med någon speciell metod, vi lägger Lilla hjärtat i sin spjälsäng och sitter bredvid och klappar och sjunger för henne så att hon känner att vi finns där!

   Radera
 3. Har du sett den här bloggen: http://somnforbarn.wordpress.com/ som handlar om sömn?

  (Att vi inte kört sömnmetoder betyder inte att vi inte haft rutiner, nattningen har dock tagit mycket tid hemma hos oss och länge krävdes det att vi båda var hemma vid nattning, något vi fortfarande föredrar)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Jag ska kika in där! :-)

   Radera
 4. Vår son började sova i eget rum när han var 4 månader perfekt att börja vänja i tid . han äter ersättning 1 gång på natten och pappan har nattat honom från dag 1 :) :):) ibland vaknar han tidigt och då tar vi in honom till vår säng :):) ge ersättning på kvällen eller välling så kan ni båda natta henne . Det är bra om hon kan sova i spjälsängen även på dagen om ni är hemma för då förknippar hon sängen med att sova. :)

  SvaraRadera
 5. När vi ska natta dottern 2½ år så tar vi det först lugnt i soffan en stund efter att vi plockat undan alla leksaker.Sen får hon välling, sen borstar vi tänderna och går däftefter in i hennes rum där vi läser två sagor medan hon sitter i vårt knä. Sen är det upp i sängen, puss o godnatt.

  Ludde som ju är lika gammal som Lilla hjärtat sover till ca 07 på morgonen sen sover han ca 3 timmar mellan 11- 14 o sen är han vaken till han lägger sig vid kvällen vid 19. Han vaknar ung två gånger under "natten". Han nattas genom att först få mat (ersättning) och sen vaggar vi honom i famnen tills han är lugn o då lägger vi ner honom i spjälsängen. Han sover hos oss o lär göra det tills han är 1 år ung.

  SvaraRadera
 6. Nim 2 år & 3 mån. Pratar med honom, säger godnatt, puss o kram. Går och lämnar dörren öppen.

  Belle 10 veckor. Noll rutiner. Hon sover nästan hela dygnen. Är vaken 2 timmar i snitt. Så det finns inga rutiner än. Typ väcker henne o byter blöja. Sen amma o somna om.

  Vad ska ni testa för rutin nu?

  Just det, jag har lösen nu. Du får maila på vitaminkicken@gmail.com om du vll fortsätta läsa. =)

  SvaraRadera
 7. Så här ungefär gör vi. Våran dotter på 7 månader brukar vi försöka byta om till pyamas ca kl 19.00 senast 20.00. Efter pyamas så gör vi iordning välling. I början när vi började med välling så somnade hon när den var slut men nu har det blivit lite andra rutiner efter vällingen ammar jag en liten stundn och sedan myser vi lite och sen är det dax att gå upp till sängen. Efter att vi lagt henne i sängen så somnar hon oftastm ganska fort ca 10min. Men det kan även ta längre tid. Vi brukar bara säga godnatt och sen ligger vi i sängen och hon i sin spjälsäng bredvid tills hon somnar. Därefter kan man få lite egen kvällstid. För oss har vällingen fungerat bra då hon oftast sover hela natten och vaknar ca08.00 på morgonen.

  SvaraRadera