torsdag 2 september 2010

Jag skulle önska...

En av alla viktiga frågor i valet anser jag vara biståndsfrågan. Jag reste, som ni vet, nyligen till Ecuador som volontär och jag har sett att behoven i ett u-land är enorma. För mig är det oerhört viktigt att veta att Sverige hjälper till när det kommer till orättvisor i världen.

I Lärartidningen läser jag att det finns 72 miljoner barn i världen utan skolgång. Jag läser också att Sverige har minskat på utbildningsbiståndet. 8 % av det svenska biståndet går till utbildningssektorn medan snittet för övriga givarländer ligger på hela 15 %. Utbildning är ett sätt för enskilda individer att ta sig ur fattigdom, men jag tror också att det är bland de bästa sätten för u-länder att uppnå ekonomisk tillväxt.

I en debattartikel i Göteborgsposten läser jag en artikel som Bo Forsberg och Magnus Walan (från välgörenhetsorganisationen Diakonia) har skrivit. De skriver att vår nuvarande regering har tagit hela 13 miljarder från det svenska biståndet till andra budgetposter sedan 2006...

Jag skulle önska att alla som har pengar i överflöd skänkte pengar till pålitliga organisationer, och att organisationerna i sin tur ser till att pengarna verkligen kommer till nytta. Jag skulle önska att makthavare och länder, exempelvis Sverige, föregår med gott exempel och hjälper till att göra världen till en bättre plats. Jag skulle önska att pengarna ger fattiga människor i u-länder rätt till sjukvård och skola. Och jag skulle önska att alla människor i världen får en ärlig chans att leva ett bra liv.

Den här lilla flickan träffade jag i Ecuador. Hon heter Daniela och föddes utan fingrar och kan därför inte skriva. Hon har svårt för sig i skolan och hon går ofta för sig själv. Hennes kläder är alltid smutsiga och trasiga. Daniela har fem syskon, hennes äldre bror är bara nio år men har redan hoppat av skolan. Hennes mamma är mager, sorgsen och fattig. När jag var där såg den lilla flickan ofta ledsen ut, men när jag satte mig på huk bredvid henne och berömde hennes spretiga teckningar sken hon upp. När jag gav henne en kram flackade hon med blicken.

Barn i alla länder kan ha det svårt, men den här lilla flickan har ingen chans alls. Hur kan då regeringen tycka att det är befogat att använda biståndspengarna till andra budgetposter?

6 kommentarer:

 1. Jag skänker pengar till Människohjälp varje månad så det är alltid något. men som du säger viktigt att göra nåt!

  SvaraRadera
 2. Tack :)

  För att regeringen är knäppa. Dom borde bytas ut....

  SvaraRadera
 3. Jobbar inte på PO.P - jag var inbjuden till deras pressfrukost ;-)

  SvaraRadera
 4. Vad bra du skriver, det är jätte viktigt ämne som du tar upp. jag tycker också att biståndsfrågan är väldigt viktig i valet. Vi i Sverige har ju möjlighet att hjälpa andra, fattigare länder, då är det klart att vi ska göra det också!

  Kram

  SvaraRadera
 5. Ett viktigt ämne du tar upp! Det borde vara självklart att alla biståndsmärkta pengar verkligen ska gå till dem som är i behov av hjälpen. Blev förvånad över att läsa att Sverige ligger så långt under medel när det gäller pengar till utbildning, vi som hela tiden pratar om att utbildning är så viktigt! Det är något som skulle vara intressant och höra om i valet också, hur man vill fördela biståndspengarna.

  SvaraRadera
 6. Viktigt detta! Hur ska de kunna hjälpa sig själva ut ur fattigdom om de inte får chans till utbildning?

  SvaraRadera