måndag 4 oktober 2010

Kvinnor ska och kvinnor ska, men tänk om kvinnor inte vill då?

Jag är ingen jämställdhetspolis. Jag ser inte könsmönster i allt som sker och händer och jag tycker att det är fint med klänningar. Men jag är intresserad av jämställdhet och genus. Jag tror att det finns mycket som vi kan lära oss så att vi inte för över negativa och konservativa värderingar till våra barn. Framför allt tror jag att medvetenhet samt jämställdhetsarbete i barnomsorgen gör att barnen får fler alternativ och kan bejaka hela sin personlighet utan att ta hänsyn till om det passar in i "flickrollen" eller "pojkrollen".

En av mina kollegor är dock inte alls intresserad av genus och idag sa hon så här:

"Jag kan bli så trött på allt tjat om jämställdhet. Kvinnor ska och kvinnor ska, men tänk om kvinnor inte vill då?"

Det är nog mycket möjligt att många kvinnor tycker att det är bra som det är, att de trivs med stereotypa könsmönster. Men jag tror framför allt att det handlar om att de inte orkar sätta sig in i diskussionen, att de inte orkar ta reda på fakta. Som förskollärare tycker jag dock att min kollega gör ett stort fel, läroplanen är nämligen mycket tydlig:

"Vuxnas sätt att bemöta flickor och pojkar, liksom de krav och förväntningar som ställs på dem, bidrar till att forma flickors och pojkars uppfattning om vad som är kvinnligt och manligt. Förskolan ska motverka traditionella könsmönster och könsroller. Flickor och pojkar ska i förskolan ha samma möjlighet att pröva och utveckla förmågor och intressen utan begränsningar utifrån stereotypa könsroller" (Lpfö 98, s 8).
Jämställdhet är viktigt och det är något som både män, kvinnor och barn vinner på enligt min mening. Det skapar ett mer demokratiskt samhälle och ger barn högre självförtroende och fler valmöjligheter!

4 kommentarer:

  1. Jag håller med dig! De ska få utforska vilka de är utan några pekpinnar på vad som är kvinnligt och manligt. Och hon som förskolelärare borde definitivt se till att det är lite mera jämställt.

    Kram M

    SvaraRadera
  2. Jag har märkt att de flesta lärare inte vill förstå vad är jämstäldighet just när det handlar om flickor och pojkar.De flesta vet precis vad det innebär men många struntar i det.Jag har även pratat med flera som läser lärareprogrammet och deras reaktion på min diskussion var "äh vad spelar det för roll?" Jag bara, va? Det lät precis som om en blivande jurist skulle säga "äh nu struntar jag i straffrätt, det är den tråkigaste ämnen"

    SvaraRadera
  3. Som lärare måste man hålla sig till läroplanen, oavsett personliga åsikter.
    Gillade också Marietas kommentar om jurister, i vilket annat yrke skulle man kunna välja vilka bitar man vill göra och så bara hoppa över resten?

    SvaraRadera
  4. Jag håller inte med.
    Att jobba enligt läroplanen behöver inte betyda att man måste tycka att jämställdhet är viktigt.

    Jag är kanske lat eller trivs jag med stereotypa könsroller, men jag tycker att det finns väldigt många viktiga frågor - inte bara jämställdhet.
    Att man ska få jobb även om man heter något "konstigt".
    Att man ska få vara sjuk om man är det och få hjälp att komma tillbaka till jobb om man kan det.

    Bara för att jag är kvinna måste jag väl inte tycka att jämställdhetsfrågor är det viktigaste som man SKA jobba för?

    Så tolkar jag din kollegas kommentar.

    Sen är det viktigt att inte tvinga in barn i specifika könsmönster - men jag ser ingen motsättning mellan hennes kommentar och läroplanen.
    osv osv osv.

    SvaraRadera